Hur blir man pilot?

Att flyga ett plan är en dröm för många – att få stå framför planet i uniform och hälsa passagerarna välkomna, väl medveten om att de allihop har fullt förtroende för att du på ett säkert sätt kommer ta dem under dina vingar och lotsar dem från punkt A till punkt B. Veckolånga semestrar på varma platser runt om i världen, och att lönen är rejält mycket högre än genomsnittet är inte heller något som direkt avskräcker. Men hur blir man egentligen pilot? Och är det verkligen så glamouröst som det låter?

Inte så lyxigt som det låter

Att arbeta som pilot är inte alltid så härligt som de flesta tror. många piloter får vila för lite mellan sina flygningar, och vittnar om att det är ett slitigt arbete med tuffa arbetstider och dåliga villkor. Lönerna är inte heller så höga som det ryktas om, då det inte finns någon brist på piloter och branschen är hårt konkurrensutsatt. Många lågprisbolag kämpar hårt för att hålla nere alla kostnader, därmed också lönerna. Att man dessutom är hemifrån mycket under långa perioder bidrar inte heller till en optimal arbetssituation. Naturligtvis finns det dock en rad fördelar med arbetet som många piloter tycker överväger nackdelarna!

Hur blir man pilot?

Det finns många rykten, både sanna och falska, som berör pilotyrket och dess utbildning. Det är allmänt känt att utbildningen är dyr – även om den är CSN-berättigad, så får man finansiera själva utbildningen själv. Kostnaden för en pilotutbildning brukar hamna mellan en halv och en miljon kronor. För att komma in på utbildningen måste man vara minst 18 år gammal, ha gått ut gymnasiet samt ha viss behörighet. Ett felaktigt rykte som ofta sprids är att man måste ha perfekt syn för att kunna bli pilot – det stämmer inte, man kan bli pilot om man har glasögon eller linser. Man får dock ej vara färgblind eller ha ett mycket stort synfel.

Add Comment

mts_sociallyviral