Passagerarflygplan

När du flyger åker du med ett så kallat passagerarplan, det vill säga ett plan som fraktar människor – till skillnad från bland annat fraktplan, som fraktar gods. Det finns hundratals olika flygplansmodeller bland passagerarplanen, men vissa är vanligare än andra.

En av de mest använda passagerarplansmodellerna i världen är till exempel Boeing 737. Denna flygplansmodell, som tillverkas av The Boeing Company, började tillverkas redan år 1967, och har fram till år 2013 sålts i knappt 8 000 exemplar till olika flygbolag runt om i världen. Det gör att det är det jetdrivna trafikflygplan som har sålts mest i världen. Om du har åkt på semester till något varmt land är därför sannolikheten stor att du åkte med just en Boeing 737.boeing_787_roll-out

Boeings nyaste modell heter Boeing 787, och det är ett plan som försöker följa tidens svängningar, då så mycket som möjligt har gjorts för att minska dess miljöpåverkan. Enligt Boeing själva är 787:an deras hittills mest bränslesnåla plan, och det är till hälften byggt av kompositmaterial och till 20 procent av aluminium – det första planet i världen att vara byggt med en sådan materialsammansättning. Boeing 787 drar 20 procent mindre bränsle än sin föregångare, Boeing 767, vilket bland annat är möjligt tack vare att planet har ett elektroniskt bromssystem, istället för ett hydrauliskt. Enligt Boeing själva betyder detta att ett fullbelagt plan släpper ut mindre koldioxid per kilometer än en hybridbil. Om man är orolig över flygandets påverkan på miljön och växthuseffekten, ska man med andra ord se till att flyga med detta plan. Om man istället är intresserad av en annan typ av växthuseffekt, det vill säga den som sker i faktiska växthus för att få plantor att växa, ska man gå in på Skanskabyggvaror.se. Där finns nämligen ett stort utbud av växthus för alla smaker.

Ett plan förutom Boeing 737 som också har varit mycket vanligt som passagerarplan i Europa är MD-80, som tillverkades av McDonnel Douglas. Tillverkningen av modellen lades ned år 1999, men av de knappt 1 200 plan som byggdes mellan 1980 och 1999 är runt 1 000 plan fortfarande i trafik. I Europa användes MD-80 framförallt av SAS, men flest exemplar av planet har det amerikanska flygbolaget American Airlines.

Add Comment

mts_sociallyviral