Nya överljudsplan

De första militära överljudsplanen kom redan på 1950-talet vilket bidrog till idén att skapa ett passagerarplan med överljushastighet. Det var här som grunden till Concorde lades och ett projekt skapades mellan Frankrike och Storbritannien 1962 att skapa detta plan. Det tog några år men 1959 gjorde Concorde sin första flygning. Trots den stora succén som Concord fick skenade utvecklingskostnaderna iväg och 2003 gjordes de sista flygningarna med tre Concorde plan. Var detta slutet för passagerarplan med överljushastighet?

Nytt överljudsplan

Det nya överljudsplanet Overture ska ha en maximal hastighet på mach 1,7 samt kunna flyga över Atlanten på endast 3,5 timmar. Tanken är att Overture ska halvera flygtiden jämfört med vanliga passagerarplan. United Airlines har redan beställt femton plan från amerikanska Boom Supersonic som utvecklar Overture. Företaget Boom Supersonic menar att Overture kommer till 100 procent använda hållbara flygbränslen samt vara koldioxidneutral. Overture har en beräknad räckvidd på nära 8 000 kilometer vilket gör att det finns mer än femhundra destinationer som överljudsplanet kan flyga till. Varje plan ska ha plats för mellan 65 till 88 passagerare vilket innebär att en biljett kommer att kosta en slant. Dock sägs driftskostnaden vara 75 procent lägre än sin föregångare Concorde vilket ska göra planet kommersiellt gångbart.

Inredning

All flygplansinredning är specialtillverkad. Man använder framförallt lättviktiga material att inreda planen med för att bidra till bränslesnåla plan med mindre utsläpp. Nya och bättre material utvecklas hela tiden och det nyaste är antimikrobiella material för interiör, klädsel och flygplanssäten som kommer att ge extra skydd för passagerarna. Inredning i ett flygplan är med andra ord väldigt viktig och lika viktig är en bilinredning för en servicebil eller företagsbil. När ett fordon används för yrkesverksamhet ska en bilinredning vara funktionell, effektiv och smart. Work System är ett företag som erbjuder bilinredning samt speciallösningar som anpassas till dina behov. Work System erbjuder både enkla och avancerade inredningssystem av hög kvalitet med smarta lösningar som kommer att ge dig en bilinredning som är perfekt för din verksamhet. All bilinredning är tillverkad i Sverige samt testad av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut).

Prototyp

Amerikanska Boom Supersonics utvecklar som sagt överljudsplanet Overture. Detta nya överljudsplan är fortfarande i prototyp stadiet och testmodellen kallas XB-1. Denna prototyp ska kunna klara en max hastighet på Mach 2,2. Testmodellen XB-1 har utrustats med tre vanliga jetmotorer (med efterbrännare) och är 22 meter långt. När flygplanet är färdigt kommer det istället få avancerade turbofläktmotorer som saknar efterbrännare.

Tyst överljudsplan

Men XB-1 är inte den enda prototypen för överljudsplan. Skunk Works arbetar på ett tyst överljudsplan. Det nya planet X-59 kommer enligt Nasa att ha en ljudbang i storleken av smällen från en bildörr. Nasa har med hjälp av vindtunneltester och superdatorer tagit fram en ny design som kommer att mildra knallen när ljudvallen sprängs. Detta nya och spännande överljudsplan kommer att visas för världen med X-59 QueSST (Quiet SuperSonic Technology). Planet sätts samman av Lockheed Martins berömda Skunk Works avdelning som bland annat är ansvariga för SR-71 Blackbird.

Add Comment

mts_sociallyviral